Høstbrigaden 2001

Fra august til desember oppholdt brigaden seg i landsbyer og flyktningleirer rundt om i Chiapas. Her samarbeidet de med organisasjonene FRAYBA, CCESC, Las Abejas, Enlace Civil og DESMI.

 image.php?id=1560

 

 

 

 

 

(bak fra venstre: Jo, Maria, Ingrid, Una, Idar, Linn- Foran fra venstre: Gry, Kristin, Nina, Marte, Maiken og Marthe)

_________________________________________________

I landsbyen Poza Rica bodde Maria og Ingrid. Der arbeidet de på en klinikk, veide barn og hadde møter med ungdommer. Poza Rica ligger nær grensen til Guatemala, og de arbeidet gjennom helseorganisasjonen CCESC.

I Los Altos bodde også fire av høstbrigadistene. I den første perioden bodde Marthe og Idar sammen i Nueva Ybeljoj som ligger ca. en times kjøring fra San Cristobal. Mange av innbyggerne i landsbyen er Tzotzil indianere, og mange av kvinnene snakker kun Tzotzil.

Bare en liten gåtur unna ligger X'opyep. Her bodde Jo og Marte. Denne landsbyen har på samme måte som Nueva Ybeljoj vært oppholdsted for flere hundre familier som ble fordrevet fra sine opprinnelige hjem som følge av overgrep fra paramilitære. Internasjonal tilstedeværelse har vært viktig for dem som beskyttelse fra nye overgrep, og både Marte og Jo, og Idar og Marthe fungerte som observatører gjennom organisasjonen Las Abejas.


Nina og Una bodde i Nueva Libertad som ligger ca. fire timer fra San Cristobal. Nina bodde hos en familie i landsbyen, mens Una bodde og arbeidet på den lille klinikken som drives av utviklingsorganisasjonen DESMI. Her deltok de i dagliglivet, arbeidet på maisåkeren og lærte å lage tortilla.

Like ved bodde Linn og Kristin i landsbyen Canjobito. De arbeidet også gjennom DESMI, og bodde i en liten familie i landsbyen. Mannen i huset var alkoholiker, og to av barna i huset var allerede reist til omliggende byer for å tjene til livets opphold på egenhånd. Linn og Kristin deltok i de daglige gjøremål og holdt engelskkurs for ungdommer.

Maiken og Gry bodde sammen i den første landsbyperioden i Lacandonjungelen. De oppholdt seg i Zapatistbasen La Realidad hvor de bodde i en observatørbolig sammen med andre internasjonale observatører. Dette arbeidet var organisert gjennom Enlace Civil, Zapatistenes sivile støtteorgan.

I de neste to landsbyperiodene byttet Marthe, Idar og Gry. Det er ikke alltid like lett å ta bilder i Zapatistbasene, da mange er redde for å bli avbildet og avslørt for offentligheten som zapatist. Dette fordi konflikten med regjeringen på langt nær er over. Gry som proffesionell fotograf reiste derfor til Nueva Libertad, mens Marthe og Idar delte på å bo i en annen Zapatistbase; Fransisco Gomez, sammen med Maiken.
 

_______________________________________________________________

 
Land